söndag 2 september 2012

Sommaren som man helst vill glömma

I hel del nyheter de senaste månaderna har verkligen fått en fundera på vilken tid det är vi lever i. Den frigjorda, globaliserade världen som tillåter kunskaper och information att flöda över gränserna och där mänskliga rättigheter står högt på Förenta nationernas dagordning känns plötsligt som ett annat liv. En dröm vi vaknat ur.
Här är ett axplock av sommaren som man helst vill glömma. Ögonblick i livet man gärna skulle ha varit utan om man säger så:
  • Svenska hovrätten friar och ger skadestånd till ung man som utfört analsex på sovande flickvän mot hennes vilja.
  • Den 17 augusti faller domen mot Maria Alekhina, Nadezhda Tolokonnikova och Ekaterina Samucevich, tre aktivister från den ryska människorättsgruppen Pussy Riot. De anklagas och fälls för huliganism efter att de i februari i år stormat fram till altarvalvet i Frälsarkatedralen i Moskva och i en knappt minut lång aktion bett jungfru Maria att driva ut Putin ur den ryskortodoxa kyrkan.
  • Wikileaksgrundaren Julian Assange får asyl i Ecuador och slipper på sätt undan utredningen om våldtäktsanklagelserna i Sverige.
  • Den republikanske kongressledamoten Todd Aiken säger att kvinnors kroppar kan förhindra att de blir gravida när de blir våldtagna.
  • Paul Ryan, vicepresidentkandidat i världens mäktigaste demokrati, säger att han anser att abort är otänkbart under alla omständigheter (även vid till exempel våldtäkt eller incest).
Det är bara att konstatera att en ”backlash” alltid kan lura runt hörnet och att inga segrar kan räknas hem för gott. Kampen för reproduktiva och sexuella rättigheter, för kvinnors rätt till sina egna kroppar, yttrande friheten och de mänskliga rättigheterna måste föras varje dag på varje tänk bart sätt.
För de finns alltid där, de som Stieg Larsson, speglade på så många olika sätt i sina nu mera världsberömda böcker: män som hatar kvinnor. Och som Andreas Gustavsson skriver i sin blogg på Etc.se så har vi nu även ”Politiker som hatar kvinnor”. Och domen i hovrätten i sommar visar att det nog finns en del hat som skulle må bra av lite behandling även bland svenska domare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar